tirsdag, marts 13

Globaliseret mode? Ja tak og nej tak


Globaliseringen påvirker, som så mange andre aspekter af verden, også moden som bredt fænomen. Med globaliseringens fremdrift og tiltagende udbredelse især i 1990’erne, kom også dennes påvirkning af modeverdenen til at få stor betydning. Man kan sige at måden, hvorpå tendenser opstod, helt ændredes i takt med globaliseringen. Det er især digitaliseringen og internettets udvikling, der har været medvirkende til, at moden ikke længere udelukkende dikteres ”oppefra og ned”, men at den derimod i princippet kan komme alle steder fra. Man ser i dag også modetendenser, som spreder sig ”nedefra” og dette kan være med til at skabe helt nye muligheder for modebilledet generelt. (http://videnskab.dk/kultur-samfund/mode-udvikler-sig-som-skvalderkal)
Der tales i forlængelse heraf om en demokratisering af moden som følge af globaliseringen. Forskellige velrenommerede modeblogs, som faktisk formår at få indflydelse på de aktuelle modetrends, er eksempler herpå.

Man kan i forbindelse med globaliseringens påvirkning af modeverdenen tale om to modsatrettede tendenser; på den ene side har man gennem de sidste år kunne se en udbredelse og adoption af vestlige modeidealer i ikke-vestlige lande. På den anden side forsøger man i lokale sammenhænge at søge tilbage til lokale værdier og udtryk i moden, hvilket kan ses som en form for modtræk til globaliseringen.

Der kan findes mange eksempler på førstnævnte fænomen, men den vestlige modes dominans ses bl.a. i Indien, hvor modens udgangspunkt i løbet af de sidste 10-15 år har ændret sig markant. Der er kommet flere og flere modeuger, og moden har ændret sig markant. ”Moden er skiftet radikalt over de sidste 10 år. Under de første par modeuger var 80 procent af det præsenterede tøj indiske dragter. I dag er 90 procent af tøjet vestligt. Vi har set en total ændring i måden, hvorpå folk ser på design her i landet.”
(http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2009/05/13/212229.htm)

Et eksempel på den modsatrettede tendens, hvor der tages afstand fra den globaliserede modes fortrængning af lokale udtryk og normer, har kunnet ses i Iran. Her er kvinder blevet stoppet på gaden, hvis de går rundt i for korte kjoler eller ikke bærer slør, og nogle arresteres endda for dette. Det gælder også mændene, idet politiet slår ned på, hvad der betragtes som vestlige frisurer, og man har forbudt frisører at klippe mænd, der bærer vestlige pyntegenstande som slips og butterfly. (http://avisen.dk/iran-forbyder-vestlige-frisurer_71935.aspx)

Dette eksempel viser i høj grad, at udbredelsen af vestlige modetrends ikke hilses velkommen alle steder. Det er et udtryk for tendensen til, at man rundt om i verden tager forskellige tiltag for at bevare det lokale og dermed skabe afstand til den globalisering, som er blevet en hel integreret del af modeverdenen i dag.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar